Op 17 januari(2021) was het dan eindelijk zover,  de pups zijn geboren!

Op 16 januari werd Liv al onrustig, de bevalling kwam dichterbij. We hielden haar nauwlettend in de gaten. De camera stond aan en de telefoon lag naast ons bed zodat we alles konden zien. 17 januari werden we wakker en dan is er toch een kleine teleurstelling, nog geen pups... Zou ze dan toch vandaag? Halverwege de middag zijn daar dan ineens de eerste persweeën. Met een bevriende ervaren fokker op de achtergrond (lees what's app) beginnen we aan de bevalling. Voor mij de eerste keer en ik doe het alleen, dat is het rustigste voor Liv. 

Voorzichtig kijk ik onder de staart, ja! de eerste pup is zichtbaar! Maar er zit geen vlies meer om! Toen ik bijgepraat werd door Karen (de ervaren fokker en hulplijn) was dit één van de dingen waarbij de alarmbellen af gaan.  De pup moet zo snel mogelijk geboren worden maar ze zit nog te ver in het geboortekanaal en ik kan de pup niet vast pakken. Snel contact met Karen, help!!! Gelukkig zijn het neusje en bekje vrij dus ik kan rustig afwachten. Toch lukt het Liv niet om veel verder te komen dus ik help haar een beetje en niet veel later wordt de eerste pup geboren.  Een grauw teefje met witte teentjes, bandje licht roze. 

Redelijk vlot daarna komt de tweede pup zonder problemen ter wereld. Een grauw reutje, bandje groen. 

Niet veel later meld nummer 3 zich. Een dwarse dame, achterstevoren. Ze pruttelt een beetje en heeft wat hulp nodig met de schoonmaak. Al snel gaat het goed en heeft ze de weg naar de tepels gevonden. Een grauw teefje,  bandje paars.

Het werd rustig... maar uiteindelijk begint Liv weer te persen en is nummer 4 geboren,  een zwart reutje, bandje blauw. 

Dan valt het stil, 2 uur,  3 uur, 3,5 uur dus ik bel weer mijn hulplijn en vervolgens de dierenarts. We besluiten oxytocine te spuiten zodat ze hopelijk de volgende pup vlot op de wereld kan zetten. Op het moment dat ik met de spuit aan kom zetten begint ze stevig te persen en niet veel later word de volgende pup geboren. Een grauw teefje, bandje donker roze.

Daarna is ze klaar en kan ze gaan genieten. Wat doet Liv het goed! Heel rustig, beheerst en zorgzaam.